X

Rejestracja

Akceptuje regulamin
X

Zapomniałeś hasła?

Prosimy o podanie adresu e-mail użytego przy rejestracji.

X

Logowanie

Inspiracje

Jak wypalić kawę?

Jak wypalić kawę?

W palarni surowe, zielone ziarna kawowca poddawane są działaniu wysokiej temperatury (nawet 250°C), dzięki czemu można wydobyć z nich smak i aromat. Surowe ziarna kawy mają tylko kilkanaście związków aromatyczno-smakowych, a te wypalone mają ich ponad 700!

Każdy rodzaj arabiki, w zależności od wielu czynników, ma rodzaj palenia, który pozwoli na pełne wykorzystanie potencjału danych ziaren.

Ogólna reguła jest taka, że im delikatniejsze palenie, tym lepiej odczuwalne są naturalne nuty smakowe danej kawy.

Wyróżniamy następujące rodzaje palenia kawy:

  1. Kawa zielona (niewypalona) – niewypalone ziarna kawy mają kolor zielono-żółty i lekko ziemisty zapach. Warto pamiętać, że zielone ziarna kawowca nie nadają się do spożycia!
  2. Palenie jasne (New England) – ziarna są delikatnie zabrązowione. Kawa w pełni oddaje swoje naturalne nuty smakowe, ale może być lekko kwasowa.
  3. Palenie średnie (amerykańskie) – ziarna są ładnie zabrązowione. Jest to dobre palenie dla większości kaw: są one zbalansowane pomiędzy naturalnym nutami smakowymi i tymi powstałymi w trakcie palenia.
  4. Palenie mocne (wiedeńskie) – ziarna są brązowe. Kwasowość jest zminimalizowana do niskiego poziomu, możliwa jest delikatna, przyjemna goryczka. Większość kaw mocno palonych ma klasyczny „kawowy” smak, lubiany przez wielu naszych klientów.
  5. Palenie bardzo mocne (francuskie lub włoskie) – ziarna są bardzo brązowe, a na ich powierzchni pojawiają naturalne oleiste krople. Większość kaw palonych w ten sposób traci swoje naturalne nuty smakowe i ujawnia nuty mocnego palenia (orzech, czekolada). Wyczuwalna goryczka.

Mocniejsze palenie zmniejsza kwasowość, ale jednocześnie ujednolica smak i powoduje, że różne ziarna stają się podobne do siebie. W palarni Single Origin umożliwiamy każdemu kawoszowi eksperymentowanie z rodzajem palenia. Jeżeli czujecie się na siłach, możecie samemu wybrać stopień wypalenia Waszej kawy.

Jeżeli jest do dla Was jeszcze nieodkryta tajemnica, to zdajcie się na naszą rekomendację – przy każdej kawie opisujemy rekomendowany stopień wypalenia ziaren danego gatunku kawy.

Autor: M. Socha

08.05.2016
Your comment has been sent successfully. Thanks for comment!

Kategorie

Archiwum